Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η ευκολία και η ταχύτητα στην παρασκευή, όπως άλλωστε προδίδει και το όνομά του. Αναμιγνύεται συνήθως με ζεστό νερό και κατά προτίμηση ζάχαρη ή γάλα. Ωστόσο, στο θερμό ελληνικό κλίμα, έχει επικρατήσει να πίνεται κρύος - «φραπέ» όπως τον ονομάζουν οι Έλληνες.
Με τα χρόνια, ο φραπέ έγινε αγαπημένη και καθημερινή συνήθεια των Ελλήνων. Όλες οι γενιές λίγο έως πολύ πέρασαν από αυτόν προτού ξεκινήσουν να εξερευνούν άλλες γεύσεις. Και η αλήθεια είναι ότι όσες εναλλακτικές κι αν παρουσιαστούν, ο στιγμιαίος καφές δεν πρόκειται ποτέ να λείψει από το ελληνικό σπίτι, ενώ η κατανάλωσή του θα συμβολίζει πάντα μια στιγμή ξεγνοιασιάς και απόλαυσης.