Αν και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, αποκαλείται τούρκικος καφές, η Ελλάδα έχει οικειοποιηθεί τη κατανάλωση και την ιεροτελεστία της παρασκευής του εδώ και αιώνες.
Ο Ελληνικός καφές δεν φιλτράρεται. Ωστόσο, δημιουργεί «κατακάθι» που κατά κάποιο τρόπο θεωρείται φιλτράρισμα. Βράζεται στο μπρίκι - παραδοσιακά πάνω σε στάχτη - για αρκετή ώρα, ελευθερώνοντας ένα πλούσιο άρωμα ικανό να ζεστάνει κάθε καρδιά. Η επιτυχία της παρασκευής του κρίνεται από το καϊμάκι το οποίο πρέπει να διατηρηθεί κατά το σερβίρισμα. Υπάρχουν μάλιστα πολλοί διαφορετικοί τρόποι σερβιρίσματος καθένας από τους οποίους δίνει και διαφορετικό αποτέλεσμα.