Ακόμα ένα γλύκισμα με πολύ μακρά και... ένδοξη ιστορία. Ο χαλβάς συναντάται σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Ελλάδας, ενώ οι πρώτες αναφορές του πάνε πίσω στον 12ο αιώνα. Καταναλώνεται κυρίως την περίοδο της Σαρακοστής μια και θεωρείται νηστίσιμος, αλλά γιατί να περιμένει κανείς τη νηστεία για να τον απολαύσει;
Όπως όλα τα ελληνικά παραδοσιακά γλυκά, ο χαλβάς αποτελείται από απλές και φυσικές πρώτες ύλες, όπως ελαιόλαδο, σιμιγδάλι ή ταχίνι, κάποιο γλυκαντικό όπως μέλι, πετιμέζι ή γλυκόζη και διάφορα μπαχαρικά όπως κρόκος, κάρδαμο, κανέλα, γαρύφαλο. Εμπλουτίζεται επίσης με ξηρούς καρπούς και φρούτα, ενώ στις πιο σύγχρονες εκδοχές του θα τον βρείτε και με σοκολάτα.